Raamtuin: Urban Window Farming http://www.raamtuin.nl Over het maken en onderhouden van een raamtuin. Ruimtebesparend en praktisch! Mon, 09 Sep 2013 00:13:17 +0000 nl-NL hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.9 Raamtuin gespot in Utrecht http://www.raamtuin.nl/raamtuin-gespot-in-utrecht-2/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=raamtuin-gespot-in-utrecht-2 http://www.raamtuin.nl/raamtuin-gespot-in-utrecht-2/#respond Tue, 06 Aug 2013 06:41:31 +0000 http://www.raamtuin.nl/?p=310 Gisteren zag ik tijdens een wandeling door Utrecht deze raamtuin, leuk! Het is een echte mooie ouderwetse raamtuin qzoals die al in de jaren zeventig werd opgehangen. Wij zijn benieuwd hoe vaak jullie een raamtuin tegenkomen ‘in het wild’, stuur vooral je foto door en wij plaatsen ‘m hier!

20130806-075445.jpg

]]>
http://www.raamtuin.nl/raamtuin-gespot-in-utrecht-2/feed/ 0
Raamtuin met takel: handig! http://www.raamtuin.nl/raamtuin-met-takel-handig/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=raamtuin-met-takel-handig http://www.raamtuin.nl/raamtuin-met-takel-handig/#respond Sun, 06 Jan 2013 21:14:30 +0000 http://www.raamtuin.nl/?p=290 kantelbare raamtuin parijsVia onze designer Marthe vonden we deze wel heel bijzondere raamtuin, namelijk een raamtuin met takel voor optimale ruimtebesparing in krappe stedelijke flatjes. Ontwerpduo Barreau & Charbonnet uit Parijs heeft dit prototype gemaakt en hoopt het ergens volgend jaar commercieel op de markt te brengen voor +- €100.

Het kantelbare frame kan gebruikt worden om je raam mee te verduisteren, en kan aan de binnenkant of buitenkant van je raam worden aangebracht. Het prototype is speciaal ontworpen voor ” Jardin Jardin”, een speciale ontwerpwedstrijd gericht op mensen die helemaal geen tuin of balkon hebben. Belangrijk punt bij het uitwerken van het prototype naar een commercieel product is nog de veiligheid: er moeten nog wel behoorlijk wat tests gedaan worden om er zeker van te zijn dat deze onschuldige raamtuin geen slachtoffers gaat maken door een onbedoelde losgeraakte bloempot….

Foto’s en video komt van barreaucharbonnet.com, dit artikel verscheen eerder ook op www.tuinenbalkon.nl

animated-gif-raamtuin-parijs-klein

Populair

handig tuin.]]>
http://www.raamtuin.nl/raamtuin-met-takel-handig/feed/ 0
Live screen: verticale tuin geinspireerd op raamtuin http://www.raamtuin.nl/live-screen-verticale-tuin-geinspireerd-op-raamtuin/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=live-screen-verticale-tuin-geinspireerd-op-raamtuin http://www.raamtuin.nl/live-screen-verticale-tuin-geinspireerd-op-raamtuin/#respond Sun, 20 May 2012 10:32:09 +0000 http://www.raamtuin.nl/?p=282 Op de altijd inspirerende website UrbanGardensWeb kwam ik afgelopen week een mooie verticale tuin tegen, die ontwerpster Danielle Trofe maakte na het zien van een raamtuin. Het project heet “Live screen”, en is een verticaal tuinsysteem dat modulair is opgebouwd. en volledig zelfvoorzienend is. In het filmpje kun je goed zien hoe het werkt.

Met deze wand speelt Trofe in op de groeiende trend van verticaal tuinieren, waarvoor naast de raamtuin steeds meer oplossingen te vinden zijn die direct toepasbaar zijn in woonkamer, tuin of balkon. De Live screen is helaas nog wel van plastic, maar Trofe geeft aan dat ze streeft om dit zoveel mogelijk gerecycled plastic te maken (80%). Benieuwd wanneer dit in Nederland te koop gaat zijn..

http://youtu.be/_U56-bfGUIs


De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van urbangardensweb.com

Populair

tuin screen, tuinscreen.]]>
http://www.raamtuin.nl/live-screen-verticale-tuin-geinspireerd-op-raamtuin/feed/ 0
Futuristisch ontwerp van een raamtuin http://www.raamtuin.nl/futuristisch-ontwerp-van-een-raamtuin/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=futuristisch-ontwerp-van-een-raamtuin http://www.raamtuin.nl/futuristisch-ontwerp-van-een-raamtuin/#respond Tue, 21 Feb 2012 17:43:06 +0000 http://www.raamtuin.nl/?p=276 Leuk futuristisch design concept dit: je raam volledig vervangen door een raamtuin in plaats van een raamtuin ophangen voor je raam. Aan de gephotoshopte digitale letters onderaan te zien is het echt alleen nog een concept in wording, maar ik vind het idee niet gek, vooral als je veel ramen in huis hebt en in een flat woont. De plantjes die je tussen de geometrische vormen plan vormen een mooi contrast en mooie schaduwen op de vloer. Er is duidelijk nog niet nagedacht over drainage hier, maar dat zien we maar even door de vingers :).Ontwerpers: Jianxing Cai, Chao Chen, Qi Wang, & Jiang Wu

Populair

raamtuin kopen.]]>
http://www.raamtuin.nl/futuristisch-ontwerp-van-een-raamtuin/feed/ 0
Een tuin in mijn appartement – Ted Talk http://www.raamtuin.nl/een-tuin-in-mijn-appartment-ted-talk/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=een-tuin-in-mijn-appartment-ted-talk http://www.raamtuin.nl/een-tuin-in-mijn-appartment-ted-talk/#comments Wed, 01 Feb 2012 12:46:42 +0000 http://www.raamtuin.nl/?p=262 Dit praatje over raamtuinen op het geweldige platform “TED talks” is alweer wat ouder, maar ik zag nu dat er ook Nederlandse ondertiteling wordt aangeboden. Dus vandaar dat ik hem toch maar hier even post, inclusief die vertaling. Ted talks zijn erg goede en korte presentaties over leuke, interessante of leerzame onderwerpen.

In dit praatje vertelt Britta Riley hoe ze de Raamtuin open source community heeft bedacht en opgezet. Hoe mensen samenwerken om de ideale raamtuin te maken en waarom dat werkt. Echt een leuk verhaal. Mochte de video hieronder het niet doen, dan kun je direct naar de site van TED talks met deze link

]]>
http://www.raamtuin.nl/een-tuin-in-mijn-appartment-ted-talk/feed/ 1
Een retro raamtuin…uit 1973 http://www.raamtuin.nl/een-retroraamtuin-uit-1973/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=een-retroraamtuin-uit-1973 http://www.raamtuin.nl/een-retroraamtuin-uit-1973/#respond Sat, 07 Jan 2012 10:36:37 +0000 http://www.raamtuin.nl/?p=244 Vorige week had ik mijn moeder aan de telefoon, die net had ontdekt dat ik naast op tuinenbalkon.nl ook op raamtuin.nl artikelen schrijf over raamtuinen. Toen ze het artikel zag over de kant-en-klare raamtuin herinnerde ze zich direct dat zij vroeger eigenlijk ook al een raamtuin had, en daar had ze nog wel een foto van. Zie hier de raamtuin uit 1973, met een beschrijving erbij van mijn moeder. Mijn opa heeft de raamtuin voor haar gemaakt, met gaatjes onderin de houten planken als drainagesysteem. Niets nieuws dus een raamtuin, maar juist heel erg retro!

Hier is dan de foto, die ik in 1973 heb gemaakt van mijn raamtuintje in mijn flat in Uden. De poes, die mijn papyrusplant adoreerde, heette Streepje.
De cactusjes op de planken waren in die tijd de grote mode en behoefden weinig zorg om het toch goed te doen. Ideaal voor een werkende vrouw nietwaar?

 

Heb jij ook nog vintage foto’s van je raamtuin of andere retro oplossingen voor stadstuin of balkon? Neem contact met ons op en wie weet plaatsen we jouw foto ook!

]]>
http://www.raamtuin.nl/een-retroraamtuin-uit-1973/feed/ 0
Een kant-en-klare raamtuin te koop op Kickstarter http://www.raamtuin.nl/een-kant-en-klare-raamtuin-te-koop-op-kickstarter/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=een-kant-en-klare-raamtuin-te-koop-op-kickstarter http://www.raamtuin.nl/een-kant-en-klare-raamtuin-te-koop-op-kickstarter/#comments Mon, 21 Nov 2011 18:07:11 +0000 http://www.raamtuin.nl/?p=227 kickstarter - raamtuin met lachende vrouwTot 7 december kun je een volledige raamtuin kopen op de crowdfunding website Kickstarter. Inclusief verzendkosten vanuit de USA. Alleen de aquariumpomp moet je er zelf nog even bijkopen bij de dierenspecialzaak.  Met de huidige wisselkoers is dat ‘slechts’ 125 euro en dan heb je echt een state-of-the art raamtuin, die in 10 minuten in elkaar te zetten is.

Het idee achter deze design raamtuin komt van de oprichter van windowfarms.org. Meer dan 22.000 leden praten op deze windowfarming community website over het wel en wee van hun raamtuin, wisselen ideeën uit en geven elkaar tips. Middels het project op Kickstarter is de raamtuin voor iedereen te koop voor een iets lager tarief dan normaal en tegelijk is het een goede marketing voor mensen die het concept van de raamtuin nog niet kennen. Kickstarter is een betrouwbare en veel gehypte site waarop jonge ontwerpers het met steun van het volk voor elkaar hebben gekregen hun ontwerp, dienst, film of andere kunstuiting gefinancierd te krijgen door de massa.

UPDATE: op 6 december 2011 is er met 40 uur nog te gaan inmiddels ruim 210.00 dollar toegezegd en dat is ruim vier keer zoveel voor dit project dan dat er nodig was. Een groot succes !


Volgens de uitgebreide beschrijving van het project zitten er tal van voordelen aan een raamtuin:

The new Windowfarms systems are made from environmentally friendly plastic and wire. The new design allows us to offer Windowfarms at a greatly reduced price, down from $249. It just snaps together, decreasing the assembly time from a full day to about ten minutes.

We are so excited about this simplified and lower cost option because it will allow us to include people in the windowfarms movement who just want to focus on the growing part. We believe in the power of our community to change the way that people grow and eat food.

kickstarter - raamtuin in elkaar gezet overzicht

De eenkoloms versie van de hangende raamtuin bevat dus geen pomp (deze kost iets van 20 euro volgens de projectbeschrijving) maar wel alle andere dingen behalve de daadwerkelijke plantjes.

Mocht je er een kopen, dan heb je wel even geduld nodig. De verwachte verzending is pas gepland in maart 2012. Wel leuk om te geven aan je partner, vrienden of andere collega’s dus met Sinterklaas of kerst, maar je moet er dan wel even zelf een leuke surprise bij maken… of alvast een waterpomp erbij kopen zodat je die alvast kunt geven.

Update: Blijkbaar was verzenden buiten de US moeilijker dan gedacht voor de makers van deze raamtuin… er zijn flink wat klachten van mensen die de Raamtuin nooit ontvangen hebben en ook geen refund! Geen aanrader dus, beter maak je zelf een raamtuin.

kickstarter - raamtuin onderdelen

Populair

raam kopen, design raamtuin.]]>
http://www.raamtuin.nl/een-kant-en-klare-raamtuin-te-koop-op-kickstarter/feed/ 2
Een simpele hangende tuin maak je zelf http://www.raamtuin.nl/een-simpele-hangende-tuin-maak-je-zelf/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=een-simpele-hangende-tuin-maak-je-zelf http://www.raamtuin.nl/een-simpele-hangende-tuin-maak-je-zelf/#comments Sun, 02 Oct 2011 16:05:14 +0000 http://www.raamtuin.nl/?p=214 Hangende tuinDeze handleiding voor het maken van een simpele hangende tuin zag ik afgelopen maand in het boekje van Slow Food Nederland. Deze vereniging zet zich in voor lekker, puur en eerlijk voedsel.

Niks is meer “slow food” dan je eigen tuinkruiden kweken, dus vandaar de link met lekker eten.

Het idee voor deze hangende tuin of raamtuin is gebaseerd op een design van studio Rosenbaum en is heel simpel zelf te maken.

Je hebt nodig:

  • Een stuk of 8 lege plastic flessen
  • Stevig en lang stuk dun touw
  • Metalen ringetjes om de flessen mee aan het touw te maken
  • Potgrond
  • Plantjes of zaadjes
Het idee is dat je een deel van de plastic flessen uitsnijdt, zodat als ware een bootjehangende tuin 2 ontstaat waar je potgrond in kunt doen en plantjes kunt zetten. Maar voordat je dat doet maak je eerst  vier gaatjes in de fles zoals uitgelegd op de andere tekening. Hier trek je het touw doorheen met een lange stopnaald of iets dergelijks. Door het touw onder de fles door een ringetje te halen kun je zonder een knop in het touw te leggen toch de fles goed laten hangen. Zorg dat de flessen recht hangen en als alles naar wens is kun je de touwtjes tegen de muur of achter het raam hangen. Viola! Zo simpel is het om zelf je eigen hangende (raam)tuin te maken!
uitleg hangende tuin maken
bron: Slow Food Magazine. Lid worden van Slow food Nederland: kijk hier voor meer info

Populair

hangende tuin, hangende tuin maken, tuin, hangende bloementuin met lege flessen, tuinieren met lege flessen, simpele ontwerpen voor de tuin, simpele kruidentuin, simpel tuin, hangende tuin van petflessen, hangende tuin kruiden.]]>
http://www.raamtuin.nl/een-simpele-hangende-tuin-maak-je-zelf/feed/ 1
Een kruiden raamtuin die zuigt http://www.raamtuin.nl/een-kruiden-raamtuin-die-zuigt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=een-kruiden-raamtuin-die-zuigt http://www.raamtuin.nl/een-kruiden-raamtuin-die-zuigt/#comments Fri, 15 Jul 2011 12:03:06 +0000 http://www.raamtuin.nl/?p=190 Een raamtuin die zuigt. Letterlijk. Het ontwerp met als titel ‘kruidenraam’ is al uit 2006 van het Ontwerpduo  Nathan Wierink en Tineke Beunders. De potjes zijn bedoeld om te vullen met de kruidenpotjes die je kunt kopen bij de Albert Heijn. De potjes zelf zijn doorzichtig en plat aan de achterkant. Daar bevinden zich een paar zuignappen waarmee je je kruidentuin aan het raam kunt vastmaken.

Er zijn potjes voor 3 soorten kruiden: basilicum, tuinkers en peterselie. Veel verschil is er niet, maar de naam staat er opgedrukt dus met andere kruiden erin staat het wel een beetje vreemd.

En ze worden ook echt verkocht. Verkoopadressen kun je hier vinden.

raamtuin kruiden pot met zuignap

 

raamtuin kruiden pot met zuignap

Populair

kruidenraam, kruidenpot.]]>
http://www.raamtuin.nl/een-kruiden-raamtuin-die-zuigt/feed/ 1
Een 2e start voor de raamtuin http://www.raamtuin.nl/een-2e-start-voor-de-raamtuin/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=een-2e-start-voor-de-raamtuin http://www.raamtuin.nl/een-2e-start-voor-de-raamtuin/#comments Mon, 04 Jul 2011 10:31:40 +0000 http://www.raamtuin.nl/?p=184 Vanaf vandaag is raamtuin.nl een beetje anders. Na de verhuizing van Selma naar een huis met tuin is de site niet meer geupdate. Wij  - Mathieu en Olaf – hebben de site van Selma overgenomen en gaan verder op deze site met tips voor en over raamtuinen en window farming, nieuws, ideeen en achtergronden.

Naast raamtuin.nl hebben Mathieu en ik ons samen gestort op schrijven over “groen in de stad” in bredere zin. We bloggen hierover op tuinenbalkon.nl en zijn verrast over de leuke feedback die we hierop krijgen uit onze omgeving. En artikel over raamtuinen bracht ons op raamtuin.nl en de rest is geschiedenis, met dank aan Selma.

Binnenkort zullen we meer plannen delen over de volgende stap voor raamtuin.nl. Het lijkt ons heel leuk om jullie de kans te geven ook fotos van je raamtuin te delen op deze site en tips uit te wisselen met andere enthousisate raamtuin tuiniers. Heb je leuke ideeen voor de site en/of wil je misschen zelfs meeschrijven of meewerken, stuur ons dan even een mail op info@raamtuin.nl

]]>
http://www.raamtuin.nl/een-2e-start-voor-de-raamtuin/feed/ 1