Verticale en horizontale tuinen voor elke ruimte

Onderstaande tekst is van Douwe Beerda van

http://permacultuurnederland.org/ Foto van m’n raamtuin gemaakt door fotografe Andrea Hooimans.

 

 

Zeer beperkte ruimte
Maak je eigen verticale moestuin. Zelfs geschikt om binnen te maken, zodat iedereen die wil wat eigen groenten en kruiden kan verbouwen. Op lowtech magazine is een uitgebreid artikel te vinden hierover met de titel: Maak je eigen verticale (moes)tuin. Daarnaast heeft de website ook nog vele andere zelfbouwtips, meer dan de moeite waard om eens wat uurtjes rond te struinen: Lowtech Magazine.Een ander leuk voorbeeld van een verticale tuin staat op het weblog van Swomp. (bouwinstructies)
Daarnaast kun je ook een interessant tuintje maken met een paar simpele emmers als je weinig ruimte hebt. Ook kun je een natuurlijk een leuke raamtuin maken. 

Weinig ruimte
Een voorbeeldontwerp van een kleine permacultuurtuin in de stad, een zogenoemde geveltuin. Door twee tegels weg te halen en slim gebruik te maken van klimplanten en meerdere lagen begroeiing is zelfs middenin de stad ruimte voor lekker en mooi groen.

Ruimte gehuurd in de vorm van een volkstuin
Een mooi voorbeeld van hoe permacultuur in een volkstuin is toe te passen komt van Maranke Spoor en Petja van der Lek die op een relatief klein stukje grond in een volstuincomplex een prachtige permacultuurtuin hebben gebouwd. In hun inspirerende presentatie laten ze in woord en beeld zien hoe ze van een stukje gras een permacultuurtuin hebben gebouwd. Verder staat op hun site nog veel andere nuttige info over hun project met de titel Natuurtuin Klopvaart.

Ruimte voor een eigen stadstuin

Tuin voor het jaar 2010, een mooi voorbeeld van een permacultuur ontwerp voor een huis met een redelijk grote tuin. Een goed voorbeeld dat permacultuur zich bezig houdt met het ontwerpen van het hele leefsysteem van de mens. Het gaat naast het maken van een functioneel eetbaar ecosysteem ook over efficient energie gebruik en slim watergebruik. Het ontwerp en De uitleg van Hans Carlier.

Veel ruimte (zelf of in beheer zoals een stadspark)

Een praktisch permacultuurontwerp van de permacultuurschool in Nederland. Het ontwerp is een cirkel waar groenten, fruitstruiken, hazelnoten en een grote fruitboom in staan.De bedden zijn verhoogd door de modder van de paden op de bedden te gooien, zo krijg je een verhoogd bed principe waardoor je minder snel op de grond loopt en dit goed los blijft. Dit systeem van cirkels kun je herhalen zodat het ook geschikt is voor grote stukken land. De ruimte tussen de cirkels is dan direct een mooie zone 5.

In Amsterdam hebben een groep buurtbewoners het stadspark Sarphatipark onder handen genomen en een stuk eetbaarder gemaakt. In het bestaande park zijn notenbomen en fruitbomen en struiken aangeplant. De fotoreportage met korte teksten illustreren dit mooi. Mogen er nog vele parken volgen.


Robert Hart heeft een Model voor een Eetbare Bostuin opgericht op ongeveer 500 vierkante meter op zijn farm in Wenlock Edge in Shropshire, Engeland. Hij geeft aan dat dit net zo goed in een normale stadstuin mogelijk is. Hij zegt:“Mijn Bostuinmodel is in staat om een familie voor de tijd van minstens 7 maanden per jaar te laten genieten van overwegend uit zichzelf groeiend en onderhoudend voedsel, en heeft maar een minimale zorg of bewerking nodig”. In dit bestand legt hij uit hoe hij deze tuin gemaakt heeft en op welke permacultuurprincipes ze zijn gebaseerd. Ook zit er een plattegrond bij om te zien hoe deze bostuin ingericht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *