Het kattenbak probleem: wat zijn de verschillende opties?

We weten allemaal hoe onaangenaam het is om de kattenbak schoon te maken en we vermijden dit meestal zoveel mogelijk te doen. Maar wat als we het schoonmaken van de kattenbak gemakkelijker en efficiënter zouden kunnen maken? Nou dat kunnen we! Hier enkele tips om dit proces zo makkelijk mogelijk te maken. 

Hoe vaak moet je een kattenbak verschonen?

Het weghalen van de klonterige kattenbakvulling dien je minimaal 1 keer per dag te doen, doe je dit niet dan gaat het erg stinken.Ook vindt de kat het niet zo leuk als je dit minder doet dan noodzakelijk.  Verder wordt de vulling natuurlijk steeds minder, dus vul dit om de 3 a 4 dagen bij. Wanneer je gebruik maakt van kattenbakvulling wat niet klontert dien je om de 4 dagen de gehele vulling te vernieuwen. 

Verschillende soorten kattenbakvulling

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kun je dus kiezen uit verschillende soorten kattenbakvulling. Je kunt onder andere kiezen uit klontvormende kattenbakvulling, niet-klontvormende en silicaat kattenbakvulling. Klontvormende kattenbakvulling gaat klonten wanneer het in aanraking komt met vloeistof. Zo is de vulling makkelijk schoon te houden, en tevens absorbeert het nare geurtjes. Een ander bijkomend voordeel is dat je met deze kattenbakvulling redelijk lang doet, goed voor de portemonnee dus. Silicaat kattenbakvulling kan een relatief grote hoeveelheid vocht opnemen. Wanneer je de ontlasting van je kat regelmatig uit de bak verwijderd kun je de vulling tot wel 4 weken laten zitten. Niet klontvormende kattenbakvulling maakt zoals de naam al zegt geen klonten. Je kunt bij deze vulling dus niet enkel de vieze stukken vulling weghalen, waardoor deze vulling het minst zuinig in gebruik is.

Verschillende soorten kattenbakken

Er zijn verschillende soorten kattenbakken, de bak die je koopt is compleet afhankelijk van jouw wensen maar ook van de kat die je hebt. Zorg dat het formaat van de bak comfortabel is voor jouw kat. Heb je een grote poes? Kies dan ook voor een grote kattenbak. Je kunt kiezen uit een gesloten kattenbak, een open kattenbak of een kattenbak met bovenuitgang. Een gesloten kattenbak voelt voor sommige katten meer vertrouwd dan een open kattenbak. Sommige katten houden er echter van wanneer zij kunnen overzien wat er gebeurt als zij op de kattenbak zitten. Dan kun je het beste voor een open kattenbak gaan. Sommige katten zijn gravers, dan kun je het beste voor een kattenbak met boveningang gaan. Zo zal het grit in de kattenbak blijven. Ook is dit een goede kattenbak voor katten die staand plassen.