Klaar voor de winter

De zomer is zo goed als afgelopen en dat betekent dat we alweer afstevenen op de winter. De koudste, en volgens sommigen ook de gezelligste, tijd van het jaar. Tenminste, het is gezellig als de omstandigheden comfortabel zijn. In de zomer hebben we het altijd lekker warm en dat willen we in de winter liever niet kwijtraken. Buiten mag het koud zijn, binnenblijft het behaaglijk. Maar goed, dan moet je daar wel eerst voor zorgen. In deze blog vertel ik je hoe je dat kan doen. Waar moet je aan denken en wat sla je als ZZP’er in? Lees je mee?

Het huis is geïsoleerd

Allereerst moet een huis anno 2021 gewoon goed geïsoleerd zijn. Dat klinkt logisch aangezien de meeste nieuwbouwwoningen met minstens dubbelglas worden aangeleverd, maar het is onwaarschijnlijker dan je denkt. Zo hebben veel oudere huizen nog steeds enkelglas om nog maar te zwijgen over het soort isolatiemateriaal, of gebrek daaraan, in de wanden. Inspecteer het desbetreffende huis en kijk waar het nog mist. Op die manier kan je bepalen of de warmte goed in huis gehouden wordt.

De verwarming geregeld

Want als de warmte niet constant kan ontsnappen, scheelt dat ook een hoop aan stookkosten. En over de verarming gesproken, het is nu ook wel weer tijd om eens te kijken of alles nog pluis is bij de ketel. Doet die het nog naar behoren? Of moet je onderdelen ketel bestellen? Je kan er maar beter vroeg bij zijn want als het echt koud is, wil je gewoon dat zoiets als een ketel het doet. Anders zit je sneller in de kou dan je ‘ketel’ kan zeggen.

Een los verwarmingselement

Je gaat natuurlijk ketels van Bouwmaat bestellen, en zoals je dat doet, zo makkelijk is het ook om nog een extra verwarmingselement aan te schaffen. Dit kan in heel veel woon en kluswinkels. Denk aan een verplaatsbare kachel bijvoorbeeld, voor jezelf of als extraatje naar de klant. Op die manier kan je de warmte, wanneer je wat extra’s nodig hebt, gewoon met je meenemen. Ook ideaal wanneer je in een huis aan het klussen bent en de centrale verwarming doet het niet of staat nog niet aan.

Gezellige warmte

Warmte geeft ons een geborgen gevoel en dat gevoel moeten we koesteren. Daarom is het zo belangrijk dat we er als de kippen bij zijn en ons huis klaar maken voor het winterseizoen. Een koude neus vinden we niet zo erg maar als de rest koud is, is dat minder.