Wat is het verschil tussen rouwvliegjes en fruitvliegjes?

De meeste mensen zien met het blote oog het verschil niet tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes, maar het zijn toch echt hele verschillende beestjes. Rouwvliegjes (ook wel varenrouwmuggen genoemd) hangen vooral rond bij je planten, en fruitvliegjes (zoals de naam het al zegt) bij fruit en andere zoete dingen. De manier waarop je ze bestrijdt, is dan ook heel verschillend, want rouwvliegjes zijn in feite een soort muggen, en fruitvliegjes niet. Als je het verkeerd aanpakt krijg je de plaag niet onder controle, en dus is het slim om ze eerst goed te bestuderen en dan de juiste bestrijdingsmethode te kiezen.

Hoe bestrijd je rouwvliegjes?

Als je zeker weet dat het om varenrouwmuggen gaat dan kun je speciale aaltjes tegen rouwvliegjes kopen. Dit is een levend product, dat de larven van deze muggen aanpakt. Zo wordt voorkomen dat ze zich reproduceren, waardoor je automatisch minder last hebt van de beestjes. Ze kunnen zich namelijk heel snel voortplanten, waardoor je al binnen enkele weken een heuse plaag kunt hebben en een groot deel van je planten weg kunt gooien. Aaltjes werken goed tegen rouwvliegjes, want ze richten zich specifiek op de larven van deze muggen. Daardoor merk je wellicht in de eerste week nog geen verschil, maar op den duur wel. De levende rouwvliegjes pak je er immers niet mee aan, maar ze hebben niet zo’n lange levensduur.

Hoe bestrijd je fruitvliegjes?

Doordat fruitvliegjes geen muggen zijn kun je ze niet op dezelfde manier als rouwvliegjes bestrijden. Fruitvliegjes houden erg van zoete geuren, en ook van azijn. Als je azijn mengt met wat water en afwasmiddel zullen ze direct op het bakje afkomen en daar vervolgens niet meer uit kunnen ontsnappen. Het is een hele eenvoudige en goedkope manier om fruitvliegjes te bestrijden.

Fruitvliegjes en rouwvliegjes voorkomen

Als je fruitvliegjes wilt voorkomen moet je geregeld de vuilniszak legen, en zorgen dat deze goed afgesloten blijft. Ook is het slim om je fruit in de koelkast te bewaren of er een netje overheen te doen. Rouwvliegjes zijn wat lastiger te voorkomen. Je kunt de planten wat minder water geven, want ze vinden het fijn als het zand nattig is. Ook komen ze af op de geur van oude, verwelkte bladeren en stengels. Deze zien er sowieso niet zo mooi uit, dus je doet er goed aan ze te verwijderen wanneer ze je opvallen. Als laatste gebruik je het beste potgrond uit een verse, nieuwe zak. Hoe langer je de zak open laat staan, hoe meer ongedierte er in kan zitten. Sluit de zak dus ook goed af na gebruik!