Zo maak je jouw tuin winterklaar
Nu we nog middenin de zomer zitten en volop genieten van het buitenleven willen we er nog even niet aan geloven, maar aan ieder seizoen komt een einde. Zo ook aan de zomer van dit jaar. Waar we nu nog onze sportactiviteiten buiten uitvoeren, klusjes uitvoeren in de tuin en de kolen laten roken voor een gezellige barbecueavond met vrienden komt er straks een moment dat we ons weer meer naar binnen gaan verplaatsen. Om toch het hele jaar door van de tuin te kunnen genieten is het belangrijk dat je hier de nodige aandacht aan geeft. Alvast benieuwd hoe je jouw tuin winterklaar kunt maken? Lees dan verder in dit blog.
Tuinonderhoud
Je tuin moet voorbereid zijn op het strenge winterweer dat meestal in de eerste twee maanden van het nieuwe jaar voorbij komt. De voorbereiding begint met het bijeen harken van alle bladeren die zijn neergedaald in de tuin. Hark niet alleen het blad van het looppad, maar ook juist van het gazon zodat deze genoeg lucht en licht krijgt. Je kunt de bladeren weggooien in de gft-bak, maar je kunt er ook je eigen composthoop van maken. Zelf composteren verkleint de afvalberg en levert gratis plantenvoeding op waarmee je de tuin kunt bemesten. Heb je nu wel heel veel afval verzameld, laat dan een big bag grond afvoeren. Van bemeste tuinaarde tot groen tuinafval en puin, je kunt het allemaal laten ophalen. Zorg daarnaast dat je niet-winterharde planten op een vorstvrije plek zet en bescherm sommige buitenplanten met bijvoorbeeld stro en jute. En waar wij graag binnen zitten met het winterse weer maken vogels wel graag gebruik van je tuin. Help ze daarom in deze periode aan voedsel te komen door wat vetbolletjes, pindaslingers of een pindakaashuisje op te hangen.
Gras in de winter
Een gezond gazon zorgt voor een luxe uitstraling van je tuin, maar vergt wel wat onderhoud. Niet alleen mest is belangrijke voeding voor gras, door kalk te strooien kun je de vorming van mos voorkomen. Kalk zorgt ervoor dat de wortels beter belicht worden en dat de zuurtegraad van de grond afneemt. Het mos zal afsterven en dit kun je aan het begin van het jaar verwijderen met het verticuteren van het gras. Verder is een belangrijke tip om niet teveel over het gras te lopen in de winter, hierdoor kun je het gras beschadigen en groeit het niet meer.
Zwembad
Ben jij een van de gelukkigen met een zwembad in de tuin, dan wil je hier straks natuurlijk weer optimaal van kunnen genieten. Direct na de zomer voeg je overwinteringsvloeistof toe aan het water en maak je het zwembad goed schoon. Laat de waterspiegel tot onder de nozzles zakken, zuig het water uit de leidingen met een waterstofzuiger en laat het water uit het zandfilter lopen. Als het zwembad helemaal voorbereid is, span je het winterzeil over het bad. Zo staat het zwembad weer helemaal voor je klaar komend jaar.