Wil je jouw tuin deze winter mooi groen houden? Dit heb je nodig!

Wanneer het kwik daalt en de dagen donkerder worden, begint ook je tuin er wat minder vrolijk uit te zien. Doordat alle bloemen stoppen met bloeien en veel planten geen bladgroen meer geven, kan dit een sombere aanblik geven. Wil je ook ‘s winters kunnen genieten van een mooie groene tuin? Dan kun je hiervoor zorgen door de juiste planten in je tuin te plaatsen. In dit blog wordt één van de planten die ook ‘s winters jouw tuin een mooie, gevulde en groene look geven uitgelicht: de clematis. Ook wel de koningin der klimplanten genoemd. Lees je mee? 

De clematis

De clematis heeft ‘s zomers prachtige, luxe ogende bloemen en kan erg hard en snel groeien. Hiermee is het een echte showstopper voor in iedere tuin. Ook ‘s winters is de plant nog erg mooi; de clematis is een groenblijvende plant en geeft ook ‘s winters mooie, groene bladeren af.  

 

Het planten van de clematis

De groenblijvende clematis kun je zowel in de tuin als op het balkon plaatsen. Let er hierbij op dat de plant op een plek met veel zon, of in een halfschaduw plek geplaatst wordt, waarbij de bovenkant van de plant in de zon krijgt en de wortel vooral in de schaduw blijft. Hier kan de plant het beste groeien en profiteer je dus het snelst van de prachtige bloemen en bladeren van deze plant. De clematis is een klimplant en kan dus gemakkelijk omhoog klimmen langs een boom, muur of hek. Bij het planten van de clematis is het belangrijk dat je de plant wat hulp biedt bij het klimmen; nadat je de clematis op de gewenste plek hebt neergezet, doe je er goed aan om de takken aan de zijkant van de plant te verbinden met de uitgekozen ‘klimhulp’. 

Verzorgingstips

Heb je de clematis net geplant? Let er dan goed op dat je de plant in de groeifase voldoende voeding geeft. Voedt de plant dan ook vanaf maart met wat extra meststof die de bodemstructuur ten goede komt. Is de plant begonnen met bloeien? Dan hoef je de clematis niet meer bij te voeden. Het snoeien van de clematis is niet moeilijk, maar moet wel goed getimed worden. Per soort clematis verschilt namelijk het moment waarop je moet beginnen met snoeien. Kijk hiervoor dan ook goed op het etiket van de aangeschafte plant. Door tijdig te snoeien voorkom je dat de takken in de war komen en kaal blijven.